cinta yang utama adalah cinta kepada Allah...


I made this widget at MyFlashFetish.com.

Monday, 2 February 2015

Kisah di Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan (KMNs) sesi 2014/15 Part 1

Assalamualaikum.


Rase dah lama gila tak update blog. Memang lama pun -,-. So disebabkan sekarang tengah cuti mid sem yang tak berapa lama yakni seminggu je, so tergeraklah hati nak cerita life kat matrik ni. Now aq dah sem dua kat matrik. Tinggal lagi 3 bulan je lagi untuk aq meneruskan pembelajaran kat sana. Okay, based on title aq nak cerita la life kat matrik. Tapi ni untuk sem 1 punya cerita la. Sem 2 punya cerita tunggu aq habis matrik dulu la ek.





Papan Tanda Matrik

Tanda korang dah sampai Matrik negeri sembilan ni, first thing yang korang akan nampak adalah papan tanda ni. So kalaulah ada pelajar2 matrik sesi 2015/2016 dapat matrik negeri sembilan ke, nak sure korang sampai ke matrik yang betul, papanm tanda ini memainkan peranan yang penting. *melalut di situ*. 


Surau KMNS

Ni pulak gambar surau KMNs. Surau ni akan penuh dan digunakan time orientasi selama seminggu yang penuh derita. Yang sedihnya time orientasi je lah suraunya penuh. Lepas habis orientasi agak krik2 siket. Kalau solat maghrib isyak tu adalah dalam 3/4/5 saff. Tapi disebabkan aq amik gambar ni kat google, aq rase ni gambar lama punya lah.Tapi suraunya tetap sama cam dalam gambar. Tapi solat jumaat bukan kat surau ye. Solat jumaat korang kena jalan kaki around 500 meter from matrik pergi ke masjid yang bernama Masjid Saidina Ali. 


Bangunan makmal

Gambar ni pula adalah bangunan makmal. Makmal bio, fizik , kimia sume kat sinilah. One more, wifi kat sini boleh la tahan laju. dapatlah download. Haha.




Sebenarnya banyak lagi gambar yang korang boleh usha kat google kalau nak tengok dia punya asrama ke cafe ke blok tutoran ke ape ke. Sebab aq dah malas nak cari gambar banyak2 kat google. Maafkan saya. Heee.


Okay ni baru ape orang kata orang pendahuluan. Now baru kita start citer2. okay!


First impression aq sampai KMNs, "Matilah aq duduk sini, takde mall..." walaupun nampak cam sakai tapi tu lah first impression aq. Matrik negeri sembilan ni dahla dia letak kat kuala pilah. memnag pendalaman gua cakap. Kalau nak ke Seremban ambil masa 1 jam. Kalau nak ke Bahau ambik masa setengah jam. Pastu mall yang dekat ngan matrik ni adalah giant and econsave. Tu pun korang kena naik van ke teksi ke. Kalau rajin pergilah jalan kaki. memang aq tabik! =,=. 


Back to story, lepas tu aq pun pergilah daftar. Time daftar ni dia agak terususun la sebab dia macam ada station2. Kira tak pening la kepala korang kalau daftar. Tapi maaflah takde gambar untuk disajikan. Lepas daftar then korang pergilah ke mana dorm yang korang dapat. Kalau budak lelaki akan ditempatkan kat Blok B. Blok B plak berpecah kepada 5. B1, B2, B3, B4 and B5. Siapa dapat B5 agak sakitlah sebab B5 adalah blok budak lelaki yang paling jauh dari surau, Blok Tutoran, Makmal, Dewan Kuliah dan sebagainyalah. Tapi kalau duduk B5 ada jugak kelebihan tau. Yang bestnya kat blok B5 ada cafe B. So kau tak payah turun jauh2 nak pi cafe. Lagi 1, line internet kat B5 laju siket sebab dia kat atas bukit. WiFi? Maaf, dekat blok takde disediakan WiFi. Cafe B pun takde wifi. SO kalau sesape berangan yang ada WiFi kat bilik sila hapuskan mimpi anda itu. Hahaha.....

Pastu bila lepas korang dah daftar bilik ape sume then petang tu around pukul 4 makan bermulalah minggu orientasi yang agak sengsara dia mana korang kena pakai baju kemeja berseluar slack dan bertie tu setiap pagi  and setiap malam. selama seminggu. Minggu di mana korang kena bangun pukul 4.30 pagi then mandi terus pakai baju kemeja berseluar slack serta bertie pastu kumpul kat bawah blok masing2 and secara beratur pergi ke surau untuk solat subuh berjemaah. Pastu ada ceramah sampai tengah hari pastu barulah korang boleh naik bilik tu pun sekejap just untuk tukar baju koko matrik dan ada ldk dengan ahli2 praktikum korang sampai la asar then solat then ada la aktiviti lain sampai pukul 6 lebih. *Praktikum=kelas.*  Pastu korang cuma ada 30 minit untuk makan malam dan bersiap untuk solat dan program malam pula. Pakaian untuk malam tak lain tak bukan adalah baju kemeja berseluar slack dan bertie. Sadis kan? Hahaha.... Ni adalah gambaran kasar aq time aq orientasi. Time batch 2015/16 tak taulah macam mana pulak. 


okay aq rase sampai sini jelah kot. Biar gambar yang berbicara.




Gambar time minggu orientasi....
My dorm : B5T3:6





bersama room mate and sorang ahli room mate tak rasmi


Ni plak gambar time Jamuan kelas, Ifthor jamaie dengan ppraktikum dan juga jamuan KD







nampak macam aq tak sabar nak makan.. =,=



And gambar2 yang lain...
Kelas terakhir before exam PSPM 1


with arif, isey and zarul

time ada ceramah pasal Gaza





Selfie time outing ke Jusco Seremban 2

Jejaka2 S2AP6 before berlaku pertukaran module.

Bersama Udin. Happy go lucky orangnya

Jejaka2 hensem S2AP6



siapa entah yang shot gambar aq tengah tido time kuliah... haha

Itu sahajalah cerita aq untuk sem 1 ni..... kalau ada pape nak tanya pasal matrik umumnya and KMNs khasnya silalah bertanya jangan malu jangan segan. Okay. till we meet again!


29 comments:

  1. Salam nak tanya , apa line internet apa yang paling ok di block b5 , saya dapat blok b5 untuk 2015/2016 . Umobil ok ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam. kalau kat KMNs generally celcom la paling laju. Kalau dekat blok B5, ape2 line internet insyaAllah laju sebab dia atas bukit. Umobile x pasti tapi since i'm celcom and maxis user, 2 2 laju kat B5.

      Delete
    2. Salam. Hadi dapat blok 5 jagak ke? tingkat bpe ? No brape bilik?

      Delete
    3. Hye...nak tanya..line hp apa yg okay dkt kmns..i dpt block C3...ada internet dkt blok tak?..lebih baik guna data sendiri??

      Delete
  2. baju kemeja tu memang kne plain atau boleh strip?

    ReplyDelete
    Replies
    1. asalnya memang plain tapi ramai je pakai strip. time minggu orientasi pakai plain dulu. Sebab awal2 maybe strict siket. Lama2 dah x kisah dah.

      Delete
  3. Masa orientasi dan pendaftaran.ada x yg pkai kemeje strip?
    Kene marah ke kalau xpkai plain?
    Tq

    ReplyDelete
  4. Ada je yg pakai strip. Tapi seelok eloknya time orientasi pakai plain. Xkena marah. Kena tegur je. Sebab kat KMNs agak strict siket peraturan. One more, rambut kena kasi pendek okay. Kalau x nanti disuruh potong rambut kat situ.

    ReplyDelete
  5. Okay.tq2 banyak membantu. Setem hasil tu memang wajib ada ke ? Dekat kmns ada jual x andaikata terlupa beli sebelum pendaftaran. Sorry banyak tanye. Hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setem hasil tu memang wajib. Sebab time orientasi kena isi semua2 benda yang dia mintak tu. Yang tu x pasti plak ada jual ke x kat matrik. Macam x de je.Kalau boleh beli je. Ni dah tanya xkan terlupa nak beli plak kan. Haha. Sokay2. Tanya je pape kalau ada masalah.

      Delete
  6. Salam.saya nak tanya.. Saya dapat blok b4.blok tuh okay tak? Ada tak kisah2 misteri kat sana~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam. B4 okay je. Instead blok tu agak best gak. Sebab blok2 budak lelaki lain mesti kena naik turun tangga. Blok b4 je dia straight terus ke jalan utama. Kisah2 misteri tu ada la jugak pernah dengar tapi x pernah alami pun. Chill2 aje. Have fun nnt kat sana.

      Delete
    2. Nak tanya lagi boleh? Hehehehe.. Dekat sana boleh tak lipat lengan baju? Blok b4 nie tepi hutan ke? Tiap2 minggu memang boleh balik rumah eh? Bantal dekat sana dia beri ke? Berapa? Maaf sebab banyak bertanya~

      Delete
    3. aku dpt b4 jgak.. ada geng.. hahaha

      Delete
    4. aku dpt b4 jgak.. ada geng.. hahaha

      Delete
  7. Hahaha. Boleh je lipat lengan baju. Xde masalah. Takdelah tepi hutan sangat. Kmns ni kawasan dia berbukit bukit. Balik 2 minggu sekali. Kalau ada aktiviti kolej time hujung minggu, time tu tak boleh balik. Dia bagi bantal 1 je. Tu pun bantal keras. Huhu. Bawak je lagi 1 bantal tambahan. Hehe

    ReplyDelete
  8. Ada tak tips untuk kami yang bakal bergelar pelajar kmns nie? ~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tips macam biasalah, jangan study last minute, tanya lecturer terus kalau x faham certain2 topic, buat tutorial, buat assignment, jangan layan movie and main game sangat. Weeekend xpe. tu je kot. Haha

      Delete
  9. Saudara mirza ada. Whatsapp x ? Kalau ada bleh bg no. Bnyak bnde nk tanye ni. Heheheh...

    ReplyDelete
  10. as salam, nk tnya.. dkt sna facilities okay tk? mcm mesin basuh ada problem tk?

    ReplyDelete
  11. as salam, nk tnya.. dkt sna facilities okay tk? mcm mesin basuh ada problem tk?

    ReplyDelete
  12. Mesin basuh disediakan..rm2 stgh jam..sume lngkap..ko cuma prlu sidai ja ahaha..bab problem tu tgok gak la mesin basuh tu..sbb susah nk agak mana yg ok atau x

    ReplyDelete
  13. Salam, terima kasih atas perkongsian saudara.. sy ingin bertanyakan tentang soalan exam.. adakah soalan dibuat oleh tenaga pengajar atau badan lain (seperti exam semasa SPM)?

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. Surau dah berubah wajah sekarnag...

    ReplyDelete
  16. Surau dah berubah wajah sekarnag...

    ReplyDelete